Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat is ASMR? En zijn ASMR video’s wel zo onschuldig?

ASMR

Wat is ASMR?

ASMR is kort voor ‘autonomous sensory meridian response’. Ben jij bij de 20% mensen die gevoelig zijn voor ASMR, dan krijg je een fijn gevoel van bepaalde geluiden, beelden of aanrakingen. Dat kan de regen zijn die op het dak tikt, bijvoorbeeld, potlood op papier, of iemand die je haren kamt. Wie gevoelig is voor ASMR prikkels krijgt tintelingen op zijn hoofd of rug, of wordt heel erg rustig en ontspannen. Sommigen vallen er zelfs makkelijker van in slaap. Voor de overige 80% die helemaal niks voelt, lijkt ASMR soms wel wat raar.

Een golf aan video’s waarin YouTubers ASMR-geluiden maken overspoelt de laatste tijd het internet. In totaal staan er intussen 50 miljoen ASMR video’s op YouTube, waarvan er alsmaar meer door kinderen worden gemaakt. Die vinden het leuk om met slijm te spelen of hun haren te kammen terwijl ze fluisteren.

Eerst in de VS, nu ook in België

Het fenomeen komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar kindsterren als Makenna Kelly en Taylor Darling miljoenen volgers tellen. Ze nemen video’s op waarin ze champignons eten of helpen je in slaap vallen door een micro te aaien met een erg zacht borsteltje. Zoals dat gaat met Amerikaanse hypes, komen ze vaak de oceaan overgestoken. Ook in België spelen kinderen intussen rollenspellen waarin ze doen alsof ze kapper zijn, of dokter.

Later word ik YouTuber

Verrassend dat kinderen tuk zijn op ASMR video’s maken? Niet helemaal. Veel kinderen dromen ervan om populair te zijn op YouTube. Dan lijkt gek doen met geluidjes een haalbare manier om online beroemd te worden. Makenna Kelly heeft vandaag 1,2 miljoen volgers. Een video waarin ze smakkend een stuk pure honingraat eet, ging plots viraal: “Het was spannend”, zegt ze. “Ik dacht, dit zou mijn droom kunnen zijn die uitkomt, ik heb altijd al veel volgers gewild.”

De keerzijde van ASMR-fun

ASMR video's zijn meestal heel onschuldig, al zeker voor de kinderen die ze maken. De meeste jonge YouTubers hebben helemaal geen bijbedoelingen en vinden video’s maken gewoon fun, zoals andere vloggers. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten als jouw kroost zelf video’s online plaatst. ASMRtists (zo worden ASMR YouTubers genoemd) krijgen soms wel eens verzoekjes van kijkers. Al dan niet tegen betaling. Soms kunnen die vragen vreemd of ongepast zijn, zoals ‘lik eens aan een augurk’. Aan jou dus om te beslissen of je het goed vindt dat jouw kind experimenteert met ASMR.

Wil je kind graag zelf ASMR video’s maken?

Denk dan twee keer na wat dat precies inhoudt. Praat met je kind over het hoe en waarom. Kijk bijvoorbeeld samen een paar ASMR video’s op YouTube en TikTok. Wat vinden jullie er leuk aan? Wat niet? Vraag je kind wat voor soort video’s het graag wil maken en waarom: gaat het om likes verzamelen, is het de uitdaging die ze leuk vinden, zijn ze zelf gevoelig aan ASMR?

Vraag je kind wat voor soort video’s het graag wil maken en waarom: gaat het om likes verzamelen, is het de uitdaging die ze leuk vinden, zijn ze zelf gevoelig aan ASMR?

6 tips om af te spreken wat kan en wat niet

Voor jonge vloggers maakten we een checklist met alle do’s en don’ts. ASMR video’s zijn natuurlijk ook vlogs, al blijft het een apart genre. Daarom maakten we een handig lijstje met tips over wat kan, en wat niet.

  1. Vraag je kind om een leuke naam te verzinnen voor zijn of haar account, een alias om anoniem te blijven.

  2. Anoniem blijven zit ook in de details: laat je kind geen T-shirt van de jeugdbeweging dragen of jullie adres vermelden.

  3. Denk even samen met je kind na over welke kledij er gepast is om te dragen in een video en welke niet. Een mooi topje kan leuk zijn, maar het enkel en alleen aandoen om meer volgers te krijgen is dan weer geen slim idee.  

  4. Als je zelf geen ASMR fan bent, kan een ASMR video soms raar overkomen. Sommigen vinden de video van je oogappel dus misschien wat raar of ongepast. Twijfel je? Vraag even de mening van een vriend, zus of buurvrouw: vinden zij de video ok en leuk?

  5. De kans bestaat dat je kind vroeg of laat geconfronteerd wordt met negatieve reacties of vreemde verzoeken. Als ouder heb je verschillende opties: zelf de mailbox beheren, meelezen zodat je commentaren en vragen kunt kaderen naar je kind toe, of alle commentaren helemaal uitschakelen.

  6. Is je kind jonger dan 13, dan kan jij best als volwassene het account beheren. Is je kind ouder, kan je voorstellen om een nieuwe video samen te bekijken vooraleer die online komt.

  7. Er is een grote ASMR community die het graag fijn houdt online. Bots je dus ergens op ongepaste inhoud of reacties, dan doe je er goed aan die te melden bij YouTube.