Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Brawl Stars is een gratis multiplayer game die je alleen of met vrienden kan spelen op je tablet of smartphone. In het spel kan je met je ‘Brawler’ of ‘knokker’ verschillende korte wedstrijdjes aangaan met andere spelers, al dan niet in teamverband. Daarbij moet je letterlijk met elkaar knokken door je tegenstanders aan te vallen.

Hoe werkt Brawl Stars?

Om Brawl Stars te spelen moet je volgens het spel minstens 13 jaar zijn, maar dat wordt nergens gecheckt. In de praktijk wordt de game ook door veel jongere kinderen gespeeld. Er is niet echt een verhaallijn in Brawl Stars: je kiest gewoon een Brawler en een speltype uit en begint tegen andere spelers te strijden of ‘knokken’.

Sommige wedstrijdjes speel je 3 tegen 3 (bv. ‘Edelstenengraai’, waarbij je met je team als eerste 10 edelstenen moet bemachtigen), bij andere is het ieder voor zich (bv. ‘Showdown’, waarbij je als laatste overeind probeert te blijven). Het leuke aan Brawl Stars is dat de spelletjes kort en simpel zijn, en dat je door veel te spelen items kan krijgen die je sterker maken in het spel.

Zo word je beter in Brawl Stars

Tijdens het spelen kan je tokens (een soort muntjes) verzamelen om Brawl Boxes te ontgrendelen. Een Brawl Box is een soort lootbox of verrassingspakket met speciale items, die je helpen om vaker te winnen. Zo’n box kan bijvoorbeeld een verdubbelaar bevatten, die je aantal munten verdubbelt, of een nieuw personage, waarmee je beter kan vechten.

Je kan ook beter worden in Brawl Stars door écht geld uit te geven in de shop. In ruil voor enkele euro’s krijg je dan edelstenen, een munteenheid waarmee je in-game aankopen kan doen. Elke dag krijg je sowieso 1 gratis item in de shop, waardoor je meteen ook te zien krijgt wat je nog meer kan kopen. Het flikkerende winkelicoontje leidt je er maar al te graag naartoe.

Wat je moet weten over lootboxes

Lootboxes zijn een gekend fenomeen in veel games: in ruil voor echt geld krijg je een pakketje waarvan je op voorhand niet weet wat erin zit. In België oordeelde de Kansspelcommissie dat betaalde lootboxes een gokelement zijn, en dat bedrijven er eigenlijk een goklicentie voor moeten aanvragen. Voorlopig is hier nog geen wettelijk kader rond, dus sommige game-ontwikkelaars bieden nog altijd tegen betaling lootboxes aan in ons land. PEGI vermeldt of een game lootboxes bevat via de melding ‘Paid Random Items’.

Is Brawl Stars geschikt voor kinderen? 

Het is geen ramp als je kind jonger is dan 13 jaar en Brawl Stars speelt: volgens PEGI is het spel al geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Dat betekent dat er slechts een heel milde vorm van geweld in voorkomt, die aanvaardbaar is voor jonge kinderen. Het gaat dan over het feit dat je met elkaar moet vechten, maar door de cartoonachtige tekenstijl voelt het niet aan als een gewelddadig spel.

Wel zijn er een aantal dingen waar jullie best afspraken over maken:

Met wie mag je kind contact hebben?

In Brawl Stars kan je met iedereen vrienden worden. Je kan vriendschapsverzoeken wel blokkeren in de instellingen, maar dat kan je kind makkelijk ongedaan maken. Maak duidelijk of je kind ook online vrienden mag maken.

Mag je kind zich bij een 'club' voegen?

Je kan ook ‘clubjes’ aanmaken met andere spelers. In deze clubjes kan je met elkaar chatten. Deze feature kan je niet blokkeren, dus ook hier geldt: spreek af wat kan en wat niet.

Wat zegt je kind beter wel of niet in de chat?

Chatten is enkel mogelijk met vrienden of in een clubje. Hebben jullie afgesproken dat je kind ook met vreemden mag chatten, bespreek dan ook welke informatie je kind beter voor zich houdt en bekijk samen hoe je uitspraken van anderen kan rapporteren.

Mag je kind items aankopen in de game?

Je kan voorkomen dat je kind geld uitgeeft aan Brawl Stars door geen betaalgegevens aan je account te koppelen. Mag je kind toch in-game aankopen doen? Spreek dan een bestedingslimiet af: dit kan je makkelijk in de praktijk brengen via de instellingen voor parental control op je toestel.