Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

FIFA is een betalende voetbalsimulatiegame die al meer dan 25 jaar bestaat. Als speler manage je je team en stuur je je voetballers aan tijdens wedstrijden. FIFA is zoveel mogelijk gebaseerd op de werkelijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met de kwaliteiten van échte voetballers en clubs. Er komt dan ook jaarlijks een nieuwe versie uit: FIFA 21 is het meest recent.

Hoe werkt FIFA?

Je kan FIFA op veel manieren spelen, maar de bekendste manier is om zelf een club of voetballand te begeleiden naar de top. Het talent van je team hangt nauw samen met de realiteit: Real Madrid staat bijvoorbeeld een stuk hoger aangeschreven dan pakweg Club Brugge. Als manager sta je in voor alle beslissingen, van tactiek tot financiën. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen en prijzen te pakken, door simpelweg wedstrijden te winnen.

FIFA spelen kan op verschillende platformen, zoals je computer, Xbox, Nintendo Switch of Playstation. Je kan ook kiezen of je in je eentje wil voetballen, tegen vrienden of online tegen vreemden. Wil je het spel online spelen, dan heb je wel een EA-account nodig (een account bij EA Games, de ontwikkelaar van het spel).

HOT: FIFA Ultimate Team

Eén van de populairste spelmodussen in FIFA is FIFA Ultimate Team. Bij deze manier van spelen start je niet met een bestaand team, maar met willekeurige voetballers uit verschillende teams. Zo kunnen Lionel Messi en Eden Hazard gewoon in hetzelfde team belanden! Door wedstrijden te winnen of slimme transfers te doen, kan je je team aansterken met nieuwe, betere spelers. 

Let op! Sinds december 2020 zijn er geruchten dat deze spelmodus in België misschien onbeschikbaar gemaakt zal worden.

Geen in-game aankopen meer

Opvallend detail: in FIFA kan je sinds kort géén in-game aankopen meer doen. Tot voor kort kon je zogenaamde ‘packs’ kopen via FIFA-punten (punten die je koopt in de online store). Die packs bevatten een willekeurig pakket van spelers voor je Ultimate Team.

Omdat je op voorhand niet weet welke voetballers je koopt, oordeelde de Kansspelcommissie dat het om gokelementen gaat. Daarom kan je nu geen FIFA-punten meer kopen, maar je kan de packs wel nog verkrijgen via FIFA coins (munten die je verdient door wedstrijden te winnen).

3 dingen die je als ouder moet weten

1. Volgens PEGI is FIFA geschikt voor alle leeftijden.

Dat betekent dat er geen geweld in voorkomt, al kan het er in de ‘No Rules’ spelmodus (zonder regels en scheidsrechters) wel hevig aan toegaan.

2. Online spelen kan pas vanaf 13 jaar.

Heb je een afzonderlijk EA-account aangemaakt voor je kind, dan zijn sommige functies (zoals online spelmodussen) niet toegankelijk zolang je kind jonger is dan 13 jaar.

3. Verken de instellingen voor ouderlijk toezicht.

Elk gamingplatform geeft ouders de mogelijkheid om instellingen voor parental control toe te passen. Zo kan je bepalen hoelang je kind mag gamen of instellen dat je kind niet met vreemden kan chatten. Deze instellingen kunnen een handig hulpmiddel zijn om duidelijke afspraken te maken.

Wist je dat...

… FIFA ontzettend goed is voor de oog-handcoördinatie? En dat je kind nog zoveel meer kan leren van games?